Biobased producten

In 2012 zijn we gestart met het veredelen van biobased producten, gebaseerd op een grote groep van kruidengewassen waar we al langer actief in waren. Ons belangrijkste project in dit deel van onze activiteiten is het gewas Stevia rebaudiana.


Stevia rebaudiana

Stevia is een boeiende plant die zijn oorsprong heeft in de hoger gelegen streken van Paraguay en Zuid Brazilië. Deze plant bevat een hoge concentratie aan glycosiden, een biologische zoetstof die veilig is voor mensen met overgewicht - Obesitas of suikerziekte - Diabetes.

Het concentraat is 300x zoeter ten opzichte van kristalsuiker, het bevat geen calorieën en is licht-, zuurgraad- en hitte stabiel. Dit maakt Stevia tot een groot alternatief voor suiker of kunstmatige zoetstoffen.

Wij hebben twee commerciële rassen ontwikkelt die geschikt zijn voor bladproductie in Nederland en West Europa, echter ook voor de gangbare teeltgebieden in Zuid Europa, Afrika en Azië. De wereldwijde productie is 35.000 ha momenteel en de groei in teeltoppervlakte neemt snel toe.

Onze rassen STEVICON EN STEVILOM bevatten een glycosiden niveau ruim boven het gemiddelde, zij zijn beschermd door Plant Patent en Plant Breeders Right. Het plantveredelingsprogramma is gericht op plantbouw, bladmassa, stekproductie en de belangrijkste glycosiden waarden. De extractie en zuiveringsmethode die we hebben is biologisch van vers geoogst blad en heeft geen bijsmaken. Veredelingswerk in Stevia gaat altijd door en met dit project zijn we een nieuwe weg opgegaan naar de toekomst.

Plantaardige Kleurstoffen

In samenwerking met Rubia Natural Colours BV veredelen wij voor dit bedrijf een gewasgroep die zeer geschikt is voor de productie van plantaardige kleurstoffen, deze gewassen zijn in Nederland en omliggende regio te telen. Nu duurzaamheid belangrijk is in West Europa is er weer volop markt voor natuurlijke verfstoffen.

Het betreft de gewassen:

 • Rubia tinctorium
  (meekrap) voor inhoudsstoffen in het natuurlijke roodpigment, hierbij gaat het om de stoffen alizarine en purpurine.
 • Reseda luteola
  (wouw) voor inhoudsstoffen in het natuurlijke geelpigment, hierbij gaat het om de stoffen luteolin en apigenin.
 • Isatis tinctoria
  (wede) voor inhoudsstoffen in het natuurlijke blauwpigment, hierbij gaat het om de stoffen isatin, indigotin en indirubin.

Andere voorbeelden van projecten in de biobased groep zijn:

 • Rosmarinus officinalis
  voor de stoffen carnosol en carnosine zuur
 • Lavendula augustifolia / lavadin
  voor de etherische oliën
 • Gaultheria procumbens
  voor de stof methyl salicylate
 • Basilicum / Ocimum basilicum
  voor de etherische olie, methyl eugenol en estragol.